NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR

NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR
2020.07.06-07.10

Iskolánk az idei évben is biztosított tanulóink számára táborozási lehetőséget. Júliusban Napközi Erzsébet-tábor indult 31 fő tanuló és 3 pedagógus részvételével. A tábor 3 csoportban valósult meg. Minden csoportnak 1-1 pedagógiai asszisztens is segítette a munkáját. A táborozók minden nap 8-17 óra között tartózkodtak a táborban. Naponta négyszer étkeztek és minden nap kétszer friss gyümölcsöt kaptak.
 Az egyhetes turnus ideje alatt a táborozó gyerekek iskolai keretek között élményekben gazdag, tartalmas, színes programokon, a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodó foglalkozásokon, aktív pihenésen, és a tábor helyszínén kívüli szabadidős programon vehettek részt. A programok tervezésekor nagy hangsúlyt fektettünk a sportra, az egészséges életmódra, a környezettudatosságra, a kézművességre, az önismeretre és a közösségépítésre.
Minden napunk egy téma köré épült.
Az első napunkon a koronavírus-járvány miatt kiemelt figyelmet fordítottunk a megelőzésre. A gyerekek kötelező virológiai edukációs foglalkozáson vettek részt. Megtanultuk a szájmaszk, a kézfertőtlenítő, a papír zsebkendő helyes használatát, az alapos kézmosás fontosságát. Udvari játékokat tanultunk, kézműveskedtünk.
A második napon egészségnapot tartottunk. A gyümölcsöké és zöldségeké volt a főszerep. Gyümölcssaláta készítés, zöldségkóstolás, rejtvények, egészségpiramis készítse is napirenden volt. A Kalamáris Egyesület kézműves foglalkozást is tartott a gyermekeknek. Gipszfestésre, gyöngyfűzésre, zsenília drót figurák, ajtódíszek készítésére is lehetőség volt. A kész munkákból kiállítást is rendeztünk. Udvari játékokkal zártuk a napot.
A harmadik nap a környezetszépítésről, környezetvédelemről szólt. Virágokat hajtogattunk, majd virágokat, palántákat ültettünk balkonládákba. A tábori tantermeink ablakát ékesítettük velük. Délután az újrahasznosítás fontosságát erősítettük gyermekeinkben. Dr. Bubó Környezetszennyezés című meséjének megtekintése és megbeszélése után műanyag flakonokból teke bábut készítettünk, majd az udvaron ki is próbáltuk. Kupakokból kartonra virágképet ragasztottunk. Nagy sikere volt ezeknek a foglalkozásoknak a gyerekek körében.
A negyedik napon Szalkayné Szénégető Krisztina, iskolánk néptánc oktatója színesítette táborunk életét egy fergeteges hangulatú, népi játékot és néptánc tanulást tartalmazó programmal. Ezen a napon pártát készítettünk a lányoknak, fejfedőt hajtogattunk a fiúknak. Délután pedig régi játékokkal ismertettük meg a gyerekeket: gumizás, ugróiskola, ország-város, magyar kártya játékok.
Az utolsó napon kiránduláson is részt vettek tanulóink: kerékpáros túrával egybekötve, a magyi lovastanyán tölthettünk egy egész napot, ahol íjászkodhattak, lovagolhattak a gyerekek és kipróbálhattak egy hagyományőrző foglalkozást, a bőrözést is.
Összességében elmondhatjuk, hogy a tervezett programokat maradéktalanul megvalósítottuk. Az egész hét tartalmas kikapcsolódást nyújtott a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A program összeállításában és megvalósításában résztvevő pedagógusok: Nagy Ferencné, Erdősi Csabáné, Puholla Marietta