Lélekmozgató program - Magyar Parasport Napja 2024

 


Iskolánk az idei évben is csatlakozott, a 2024.02.22-én megrendezésre kerülő Magyar Parasport Napjához, amit a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) immáron hetedik alkalommal hirdetett meg.  A program célja, a szociális érzékenyítés. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek tanulják meg, hogyan lehet természetesen és emberhez méltó módon viszonyulni a fogyatékos emberekhez, a másik ember iránt mutassanak érdeklődést és tiszteletet, illetve törekedjenek a sztereotípiák és az előítéletek leküzdésére.

A program rendhagyó testnevelés órák keretein belül valósult meg. Tanulóink  tájékoztató és egyben motivációs videót nézhettek meg az óra elején, amelyben a paralimpiai játékok sportágait is bemutattuk. Megtapasztalhatták a csörgőlabda, ülőröplabda és a bocsa parasportágakon keresztül, hogy hogyan lehet sportolni, ha nem látnak vagy éppen nem használhatják a lábukat. Kerekesszékkel megpróbáltak közlekedi egy kijelölt akadálypályán, majd kosárra dobni. Érzékelő feladatok is voltak pl., tapintással fel kellett ismerni, mit rejt a varázsdoboz, majd bekötött szemmel vizet tölteni egy pohárba. A vakfutáskor megtapasztalhatták, hogy mekkora felelősség van rajtuk, amikor valakit rájuk bíznak vagy éppen ők azok, akik másokra vannak bízva, majd bot segítségével, bekötött szemmel, próbáltak átmenni az akadályok között kisebb-nagyobb sikerrel és segítséggel.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nyíregyházi Sportcentrum Ülőröplabda csapatának 4 tagja, élén Peres János parasportolóval, ellátogatott intézményünkbe. János mesélt a saját és csapata pályafutásáról, életéről és az ülőröplabda játékszabályairól is. Példát adott abból, hogy a velünk született és szerzett hátrányból indulva, sem szabad elveszteni a reményt, a sport nagyon fontos dolog az életben és sok mindenre megtanít. Az előadás végén válaszolt a feltett kérdésekre, majd bemutatták az ülőröplabdát, amit tanulóink is kipróbálhattak, közösen játszhattak, amit  nagy lelkesedéssel fogadtak. Vendégeinknek, köszönjük szépen, hogy ellátogattak hozzánk és személyes jelenlétükkel ezt a napot felejthetetlenné tették számunkra.

Köszönjük az aktivitást és a részvételt minden résztvevő diákunknak és kollégánknak!

Testnevelők