Világ Gyalogló Nap 2022.10.12.

 


A gyaloglás egészségmegtartó hatásaira hívja fel a figyelmet a Világ Gyalogló (Hó) Nap, amely keretében egész októberben országszerte számtalan rendezvényen sétálhatnak, túrázhatnak együtt családok, iskolatársak, baráti társaságok. A nemzetközi mozgalmat 1992-ben indították útjára, Magyarország 1999-ben lépett a rendező országok sorába.                   

 Iskolánkban az idei tanévben 2022.október 12-re hirdettük meg gyalogló napunkat. Úticélunk között szerepelt a régi Állami Iskola helye a Csépány-tanya, a Kerek-tó, a régi lőtér és a szőlőskert környéke. Közel 50 fővel indultunk gyalogtúránkra az iskolától.  Útközben  Gergő Tanár Úr mindenre kiterjedő, részletes előadása elénk varázsolta a régi időket. Megismerhettük a 60-as évekbeli diákéletet, a tanítók munkáját, a régi iskola működését, megtudtuk mi is az a csikászat. A régi szőlőskert nyomai még fellelhetők, utunk során egy-egy szőlőtőke indáiról, amik az akácfára futottak, ízletes és zamatos fürtöket szakíthattunk és kóstolhattunk. Sokunkban felelevenedtek gyerekkorunk emlékei, élményei, nagy családi eseményei, amik a szürethez kapcsolódtak, örömmel meséltünk egymásnak róla. A gyerekek út közben megfigyelhették az erdők növény és állatvilágát, illetve azt, hogy milyen növénykultúrákkal foglalkoznak a helyi gazdák.  Éva néni elmondta a gyerekeknek, miért is vannak magaslesek a határba, mesélt a dúvadakról a vadászidényről és a különböző gombafajokról. A valamikori lőtér helyén, amiről a meredek falak még most is tanúskodnak, elmeséltük a gyerekeknek, hogy  régen az ifjúság, katonai előképzésen, lövészeti gyakorlaton vett részt. Felhívtuk a figyelmet menet közben természeti környezetünk védelmére is, fontos, hogy tanulóink tanúsítsanak felelős magatartást, ne szemeteljenek, óvják, védjék környezetüket egy fenntarthatóbb jövő érdekében.

A gyalogló napunk szervezésével szeretnénk népszerűsíteni magát a gyaloglást, ami minél több ember életének meghatározó részévé válhat, mint mindennapi testmozgás, és ösztönözni szeretnénk a diákokat a tömegközlekedési eszközök használata helyett az aktív közlekedés ezen módjára. A gyaloglás, a séta rendszeresen űzve alkalmas eszköz az egészség megtartására, társakkal, barátokkal, iskolai közösségben, akár a családtagok bevonásával, közösen gyakorolva pedig egyúttal remek időtöltés. Nem igényel különösebb anyagi ráfordítást, bármely életkorban, mindenféle sportmúlt nélkül elkezdhető.  

Úgy gondolom, hogy az őszi táj szépsége, a színes ruhát öltő természet csodái, a kellemes szép idő, a közösségben való aktív gyaloglás, a friss levegő, a jókedv, és a vidámság mind-mind feltöltődést nyújtott és új élményekkel gazdagított mindannyiunkat.

 

GYALOGOLJUNK EGYÜTT JÖVŐRE IS!

 

Dávidáné Kovács Judit

Testnevelő