Magyar Parasport Napja-LÉLEKMOZGATÓ program 2021.02.22.


A Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola is csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), a Fogyatékosok Országos-, Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) felhívásához mely a parasportok és a parasportolók megünneplésére, együttműködésre, megemlékezésre hívta Magyarország óvodáit, iskoláit és önkormányzatait 2021. február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából!

A LÉLEKMOZGATÓ Program kapcsán a diákok testnevelés óra keretein belül különböző parasportágakkal ismerkedhettek meg, így saját testükön, mozgásukon keresztül megtapasztalták hogy milyen is az, ha valakinek fogyatékkal kell élnie az életét, bízva abban, hogy ha van személyes, testi élmény, az közelebb viszi az ügyet utána a lélekhez is.


Minden óra filmvetítéssel kezdődött, összefoglalva a parasport kialakulását, bemutatta alapítóit, paraolimpiai bajnokait. Majd hat állomások keresztül különböző  parasportokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. Játszottak ülőröplabdát, kipróbálták milyen bekötött szemmel csörgőlabdázni, illetve társ segítségével futni vagy végigmenni egy akadálypályán. Kipróbálhatták milyen kerekesszékkel haladni, majd kosárra dobni, és a bocsa sportágban hogy kell a golyókat gurítani. Óra végén megbeszéltük a tapasztalatokat, élményeket. Néhány gondolatot szeretnék megosztani amit a gyerekek fogalmaztak meg, "Amikor lekötötték a szememről a kendőt, olyan volt mintha újjászülettem volna", "Megemelem a kalapomat a parasportolók előtt","Kívülről nézve a könny kicsordult a szememen!" és még sorolhatnám. Úgy gondolom a mi iskolánkban is megmozdultak a kicsi lelkek ezáltal másképpen tekintenek majd tanulóink fogyatékos társaikra,  a másság elfogadására, együttérzésre, szolidaritásra ösztönzi őket.




„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt,vesztesnek lenni!”


Dávidáné Kovács Judit
testnevelő